PRODEJ MASA

 

Informace o prodeji a objednávky masa na e-mailu farmashorthorn@centrum.cz nebo na

čísle 721 850 930.

 

rozbourané hovězí čtvrtě

 

 

Ceník hovězího masa

Hovězí maso BIO - maso z ekologického chovu, splňuje požadavky na BIO potraviny, má certifikát BIO. Podléhá přísné veterinární kontrole a procesu zrání při teplotě 0-2 C°.

krk                                   180,- Kč

zadní                                230,- Kč

nízký roštěnec                   350,- Kč

váleček                            250,- Kč

falešná svíčková                250,- Kč (z jednoho poraženého kusu je cca 4 kg masa)

svíčková                           680,- Kč

žebra                               120,- Kč

hrudí                                100,- Kč

mleté                               100,- Kč

nožina (kližka)                    180,- Kč

kosti od masa                      20,- Kč

morkové kosti                      50,- Kč

loupaná plec                      230,- Kč

vysoký roštěnec                 230,- Kč

veverka                            350,- Kč

pupek                              140,- Kč

srdce                               100,- Kč

jazyk                               100,- Kč

dršťky                               80,- Kč

játra                                 80,- Kč

ledvinky                            30,- Kč

býčí žlázy                          60,- Kč

oháňka                            150,- Kč

líčka                                210,- Kč

 

 

 

Dělení hovězího masa

Každý druh masa je vhodný k jiné kuchyňské úpravě. Základní rozdělení je do čtyř katagorií.

I. kategorie

svíčková - pečení, dušení, smažení, grilování, minutky (medailonky, bifteky)

kýta (ořech, svrchní a spodní šál) - pečení (rolády), dušení (plátky, závitky), grilování

II. kategorie

vysoký roštěnec (vysoký šůs) - pečení, dušení, mletí

nízký roštěnec (nízký šůs) - dušení, pečení, minutky

plec - pečení (kulatá plec - falešná svíčková), dušení (guláš, se zeleninou...), vaření

III. kategorie

žebro, hrudí - vaření, vývar na polévku

krk - dušení (guláš), vaření (polévky)

bok - vaření (polévky, omáčky), mletí

IV. kategorie

špička hrudí - vývar na polévku

kližka (nožina) - guláš

 

 

 

Základní informace

Pro hovězí je typická cihlově červená barva, u mladších kusů bývá světlejší, u starších tmavší, ale odstín závisí i na pohlaví, kvalitě výživy, z jaké části těla maso pochází atd. Obsah tuku se pohybuje pouze kolem 6%, libové maso má dokonce jen 3% tuku. Hovězí maso je vysoce hodnotné. Nejenže obsahuje 19% cenných bílkovin, ale je i významným zdrojem látek a živin pro krvetvorbu a má vysoký obsah esenciálních aminokyselin, železa, zinku, selenu, vitamínu B12 a některých dalších prospěšných látek.

 

Nákup masa

Důležité je koupit maso ze zvířete skutečně vykrmeného.Možná se zeptáte, jaké jiné maso by se mělo dát koupit? Na to je jednoduchá odpověď. Můžete koupit maso ze zvířete, které bylo v první řadě chováno pro produkci mléka, to znamená že maso pochází ze staré vyřazené krávy anebo maso ze zvířete chovaného pouze za účelem porážky na maso. Kráva jako kategorie skotu je chována pro produkci mléka v dojných systémech, kdežto v masném systému chovu slouží produkce mléka pouze pro výživu telat. Aby tedy spotřebitel měl možnost zjistit co vlastně kupuje, je každému kupujícímu k nákupu přiložena etiketa s údaji o datu a místu narození a porážky, pohlaví poraženého kusu a jeho číselném označení.

 

Zrání masa a jeho kvalita

Důležitou zásadou je, že každé maso, tedy i kvalitní hovězí, potřebuje před kuchyňskou úpravou vyzrát. Jde o celý komplex procesů v mase,které zaručí jeho křehkost a chutnost. Hovězí maso by mělo zrát cca 10 dní. Vyzrálé maso je 2-3x křehčí než maso nevyzrálé.

 

 

 

 

Tvorba internetových obchodů a www stránek - Abcool